Bye bye excuus Truus

De tijd dat vrouwen op posities kwamen omdat ze vrouw zijn is voorbij. Ze komen daar omdat ze gewoon steengoed zijn…

Excuus Truus

Wat een vreselijk denigrerend, onvriendelijk, jaloers en onterecht etiket is dat. Waarschijnlijk ooit verzonnen door mannen. In een periode, niet zo lang geleden, dat alleen mannen het voor het zeggen hadden. Heb jij wel eens over een Excuus Truus gesproken? Ik wel en ik heb er veel spijt van. Het was een onterecht oordeel over iemand die ik niet eens goed kende. Het was gezegd voordat ik besefte welke negatieve consequenties dit kon hebben. Ik doe dan ook een vurig pleidooi om nóóit meer over Excuus Truus te praten.
Zelf ben ik ook ooit een Excuus Truus genoemd; toen ik een promotie maakte waar mijn mannelijke collega’s jaloers op waren. Lekker makkelijk, want je kan je niet verdedigen. Ik voelde me hierdoor tot op het bot toe gegriefd, weggezet en tekort gedaan. Ik had die functie verdiend, puur op prestaties, talent en inzet! En welk bedrijf wil het risico nemen om een incapabel persoon op een belangrijke positie te zetten vanwege zijn/haar gender?

Carin Capabel

Graag stel ik je voor aan Carin. Carin Capabel. Carin is energiek, talentvol, heeft ambitie. Ze heeft haar zaakjes uitstekend op orde. Je kan Carin altijd iets vragen, ze neemt direct initiatief om met de juiste gegevens en analyses een advies te geven. Ze neemt adequate beslissingen. Als jij het bedenkt, heeft Carin het al gedaan en in gang gezet. Nooit te beroerd om even een tandje bij te zetten. Ze is actief in vergaderingen, goed voorbereid, komt met nieuwe ideeën en neemt onvermoeibaar initiatieven die passen in de strategie van het bedrijf. Carin is bereid haar mening te geven als zij het ergens niet mee eens is, in het belang voor het bedrijf. Echt een asset voor je organisatie. Met heel veel potentie om door te groeien naar de top.

Carin is van de inhoud

Maar…. Carin neemt geen tijd voor de ‘vrijmibo’ waar de baantjes vergeven worden (vindt ze niet belangrijk), bovendien heeft zij vrijdag de beurt om haar kinderen van school te halen en naar voetbaltraining te brengen. Ze is niet heel actief met netwerken, want haar leven is tot de nok toe gevuld met activiteiten. Carin concentreert zich vooral op de inhoud van haar baan…
Helaas gingen de interessante promoties daarom meestal aan Carins neus voorbij.

Carin pakt kansen

Met de nieuwe instroom quota (SER-advies om quota in te voeren voor vrouwen aan en naar de top) komt Carin nu wél in aanmerking voor de top posities in de organisatie. En heet Carin niet langer Truus. Gewoon omdat ze hartstikke goed, geschikt en capabel is. Meritocratie heet dat met een mooi woord. Hierdoor gesteund zet Carin nu de stap naar voren, maakt ze kenbaar aan haar baas dat zij hogerop wil, maakt ze zich zichtbaar binnen de organisatie en weet ze dat alleen presteren op inhoud niet voldoende is. Zij realiseert zich steeds meer dat:
• er ongeschreven regels in een organisatie zijn
• dat een relevant netwerk belangrijk is
• dat conflicten bij haar rol horen en
• dat ze zich niet alles persoonlijk hoeft aan te trekken
• dat ze gewoon zichzelf kan blijven
• en geen man in een rokje hoeft te worden.

Bondgenoot voor steun

Carin heeft bij deze ontwikkeling een bondgenoot ingeschakeld die haar een duwtje geeft, inzichten aanreikt en doelen helpt te stellen. Die haar helpt om koers te houden, zin van onzin weet te onderscheiden en haar helpt te focussen op de hoofdzaken. Carin werkt nu samen met een coach die als geen ander begrijpt hoe het spel gespeeld wordt, die zelf met haar voeten in de modder heeft gestaan, die weet hoe eenzaam het kan zijn aan de top. Maar dat acteren op het niveau waar je werkelijk hoort, intens veel voldoening geeft.

Daarom doe ik wat ik doe met zo ontzettend veel plezier: Topvrouwen coachen