Pas op een bananenschil!

De start in een nieuwe baan is een geweldige uitdaging. Een nieuw bedrijf,  baas, cultuur en een flinke stapel (hoofdpijn) dossiers waar jij spreekwoordelijke je tanden in moet gaan zetten. Je nieuwe collega’s staren je vol verwachting aan.
Er liggen grote uitdagingen voor je en ik wil nu niet meteen gaan somberen, maar pas op voor de bananenschillen.

De baan van je leven

Een geweldige nieuwe baan is op je pad gekomen. Na zorgvuldige afwegingen gemaakt te hebben, heb je besloten de baan aan te nemen en ben je inmiddels met veel enthousiasme aan de slag gegaan. Een geweldige uitdaging staat je te wachten. Veel nieuwe indrukken, soms zelfs overweldigend. Je inwerkperiode is erg leuk en intensief en je nieuwe collega’s zijn aardig en behulpzaam.
Al snel wordt verwacht dat je direct een heldere mening of een klinkend oordeel hebt terwijl je echt nog geen tijd hebt gehad om een goed beeld te krijgen van de werkelijke issues die er spelen. Tenslotte werd je direct geregeerd door de agenda, door de waan van de dag. En na niet eens zo’n lange tijd sluipen de onzekerheden binnen: “Kan ik wel goed functioneren in deze baan?”  “Heb ik wel de juiste kwaliteiten in huis voor deze positie?”, “Had ik überhaupt ja moeten zeggen tegen deze baan?” etc. De verlammende twijfel dreigt de overhand te krijgen.

Het Imposter Syndroom

Het bekende ‘imposter syndroom’ maakt zich meester van je: had ik deze baan wel moeten nemen, ben ik wel goed genoeg? De lat olympisch hoog leggen voor jezelf en je eigen prestaties en vaardigheden onderschatten is een risico waar velen tegenaan lopen in deze periode.
Het gevolg hiervan is dat je je heel grondig gaat voorbereiden. Je wil de zaken tot in de kleinste details weten en je werkt extreem hard om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Deze oplossing werkt helaas maar tijdelijk, want voor de functie die je nu hebt is het onmogelijk om altijd alles tot in de laatste details te weten. Je hebt nu een baan waarin het minder van belang is wat je allemaal weet, maar veel meer van belang wie je bent wat je uitstraalt en het overzicht houdt van de grote lijnen. Je loopt de kans dat je verkrampt en je het plezier in je werk verliest. Terwijl dit nou juist de elementen zijn die essentieel zijn om een goede leider te zijn. Een leider die met lef, zelfvertrouwen en plezier haar/zijn werk doet. En die ook vertrouwen uitstraalt naar collega’s en hen motiveert en meeneemt in de procesgangen.

Je bent meer dan goed genoeg!

Je hebt deze baan gekregen, omdat je de beste vaardigheden en capaciteiten hebt voor deze functie. Je bent meer dan goed genoeg om deze baan succesvol te vervullen. Toen ik voor het eerst general manager werd heb ik ook regelmatig mijn twijfels gehad. Ik vond het in het begin heel spannend, hoe ik me moest opstellen en verhouden tot mijn collega’s. ‘Hoe zal iedereen naar me kijken?’, ‘Hoe moet ik omgaan met mijn team, met de RvC?’. ‘Hoe kan ik hier nu al een oordeel over deze kwestie hebben, als ik er nog maar net ben en ik niet precies weet waar het over gaat’. Al dat soort gedachten spookte regelmatig door mijn hoofd. Gelukkig kreeg ik na een tijdje mijn zelfvertrouwen terug; ik besefte dat ik een geweldig team had dat mij met raad en daad bijstond. En ik genoot van mijn baan, het gaf mij energie en dat kon ik uitdragen, general manager zijn, was nou eenmaal de allerleukste baan voor mij en dat liet ik mij niet afnemen door mijn onzekerheden.

Mijn rolmodel Pipi

In een van mijn eerdere blogs schreef ik over rolmodellen en Pipi Langkous is daar zeker een van. Pipi heeft geen last van imposter syndromen of twijfels; zij gaat onverschrokken en met open vizier op de nieuwe uitdagingen af en laat zich niet afschrikken. Integendeel: ze vindt nieuwe uitdagingen spannend en met grootste plezier gaat zij de nieuwe avonturen aan. We kennen het citaat van Pipi: ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’.  Pipi heeft de overtuiging dat het goed gaat komen. Dat zij meer dan goed genoeg. En met deze instellingen kan zij alles en iedereen aan. Je begrijpt dat haar houding mij aanspreekt en ik mij aan dit rolmodel graag spiegel.

Je bent niet alleen

Het is heel prettig om een coach naast je te hebben die lastige dilemma’s met je bespreekt, en die weet dat het eenzaam kan zijn aan de top. Je beoefent topsport en bij topsport horen coaches. Je kan in alle rust je onzekerheden delen: “zal ik  nu in actie komen of juist nog even wachten en nog geen rigoureuze beslissingen nemen.”
Je kan bij je coach de prioriteiten onder de loep nemen, wat zijn jouw onderscheidende kwaliteiten die jou zo geschikt maken voor deze positie? Hoe verhoud je je tot je collega’s? Je coach kan je inzichten en handvatten geven waardoor oplossingen dichterbij zijn dan je in eerste instantie dacht. En samen met je coach voorkomen dat jij niet uitglijdt over die bananenschil.
Gelukkig is het inzicht om een coach naast je te hebben nu een geaccepteerd gegeven: geen stigma meer maar het hoort bij je standaard uitrusting om een succesvol leider te zijn. Want je hoeft het niet alleen te doen.

Daarom doe ik wat ik doe met zo ontzettend veel liefde en plezier: Topvrouwen coachen.