Steek je hand op!

De eerste jaren in mijn carrière had ook ik de vaste overtuiging dat goed presteren de enige weg naar promoties was. Gewoon goed je best doen, resultaten behalen en dan komen de promoties vanzelf naar je toe. Want iedereen ziet toch wel hoe hard je werkt en dat jij toe bent aan de volgende stap in je toch al glansrijke carrière?

De baan van je baas

Ik had het bijzonder naar mijn zin in mijn baan als commercieel directeur in Ghana. Een leuk team, goede resultaten, een heel gevarieerde mix aan activiteiten en verantwoordelijkheden. Kortom ik kon veel van mijn competenties en vaardigheden kwijt in de baan. En toch kriebelde er iets na een paar jaar. De baan van mijn baas (algemeen directeur van de werkmaatschappij), dat was de droombaan voor mij. Eindverantwoordelijkheid hebben, beleid uitstippelen, zorgen voor onderlinge afstemming van de verschillende afdelingen, je invloed uitoefenen op een goed werkklimaat en daarmee het succes van het bedrijf, waren precies de zaken waar ik naar verlangde in mijn functie. Maar ja, die baan leek onbereikbaar voor me.

Kan ik het wel?

En ook tijdens mijn ‘performance reviews’ kwam dit onderwerp nooit aan de orde. En ik bracht het ook niet ter sprake. Bescheidenheid? De angst om afgewezen te worden? Onzekerheid of ik het echt kon? Jazeker! En toch liet het idee me niet meer los dat ik dit heel graag wilde en ik ook het gevoel had dat ik het goed zou kunnen. Langzaam begon het tot me door te dringen dat ik zelf stappen moest zetten om kenbaar te maken dat ik de baan van mijn dromen wilde hebben!

Drie maanden later

Een paar weken later had ik een gesprek met mijn CEO en al mijn moed en lef bij elkaar geraapt om hem te zeggen dat mijn volgende stap in mijn carrière die van general manager zou zijn. De verrassing bij hem was groot: ‘’wat enorm leuk, nooit gedacht en nooit geweten dat je hier belangstelling voor had!” Drie maanden later werd ik de eerste vrouwelijke general manager bij Heineken ooit.
Zou ik deze uitdagende baan ook hebben gekregen zonder dat kopje koffie…. Ik denk het eigenlijk niet. Het begint bij weten wat je wil en dat kenbaar maken. Het bleek onvoldoende ervanuit te gaan dat iedereen ziet dat je goed bent en jouw ambities kan raden.
Achteraf gezien had ik een aanzienlijk risico genomen, maar ik wist wat ik wilde en dat wilde ik bereiken.

Wacht niet tot die promotie je wordt aangeboden. Steek je hand op!

Velen (niet alleen vrouwen) hopen en denken dat hen die promotie aangeboden wordt en wachten geduldig af. Steek je hand op; bescheidenheid, faalangst of simpelweg onbewust van de (on)geschreven regels gaat je niet helpen om je doel te bereiken. Ik spreek uit ervaring; als je weet wat je wil: neem het risico, ga het podium op, praat in de ik-vorm. Eng? Ja de eerste keer zeker, maar ook jij kan dat, voor jezelf opkomen, je kenbaar maken en netwerken.
‘Ik sta er, ik doe er toe, ik ben goed, zelfs beter’. Niets te verliezen, veel te winnen.

Je doet het niet alleen

In mijn coaching praat ik uitgebreid over deze schijnbare belemmeringen en deel ik mijn eigen verhaal. Het blijkt nog altijd veel herkenning op te leveren. Ik ben er voor jou om je aan te moedigen en te helpen om je ambitie duidelijk te formuleren, over je schroom heen te stappen en deze kenbaar te maken.

Daarom doe ik wat ik doe met zo ontzettend veel plezier: Topvrouwen coachen